همدان نیازمند برپایی نشست‌های تخصصی بین‌المللی است

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان در نشست تخصصی توسعه پایدار و اصالت محور شهر همدان گفت: همدانی که جهانی شده، نیازمند تفکر جهانی است و برای توسعه زیرساخت‌ها باید اقدامات موثرتری انجام شود.

 به گزارش میراث‌آریا، محسن معصوم علیزاده روز سه‌شنبه 6 شهریورماه در نشست تخصصی توسعه پایدار و اصالت محور شهر همدان که در زمینه مشارکت مردمی با تکیه بر ارزشهای جهانی هگمتانه برگزار شد، گفت: برای توسعه زیرساخت های همدان باید در حوزه تاسیسات، اقامتی و پذیرایی و حوزه تفریحی و گردشگری بتوانیم خدمات بهتر و مطلوبتری را ارائه دهیم.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان افزود: برای توسعه پایدار علاوه بر توسعه زیرساخت ها، آنچه در کنار ثبت جهانی به ما آموزش داده شد ه است کار کردن با هم و همدلی برای رسیدن به یک هدف بود که به منصه ظهور رسید.

او ضمن تشکر از عوامل برگزاری این نشست تخصصی به نقش رسانه ها در امر اطلاع رسانی و آگاه‌سازی و همراه کردن مردم برای ثبت جهانی هگمتانه اشاره و تصریح کرد: رسانه‌ها نقس موثری در ثبت جهانی هگمتانه داشتند و مردم را با مزایای ثبت جهانی آشنا کنند.

معصوم علیزاده با تأکید بر اینکه همدان قابلیت جهانی شدن را دارد، بیان کرد: آمادگی برای جهانی شدن حاصل چندین هزار ساعت کار بی‌وقفه کارشناسان میراث فرهنگی در دهه‌های قبل است که امید می‌رود نتیجه‌بخش باشد و بتوانیم در کنار آن، ثبت جهانی 2 کاروانسرای تاج‌آباد و فرسفج را نیز داشته باشیم. همچنین می‌دانیم  نگاه مردم و فرهنگ‌سازی برای ثبت جهانی یک مقوله مهم است.

در ادامه این نشست محمد حسن طالبیان مشاور  وزیر میراث فرهنگی، محمد سعید ایزدی کارشناس مرمت شهری و یعقوب محمدی فر باستان شناس به ایراد سخن پرداخته و به زوایای مختلف ثبت جهانی هگمتانه و توسعه پایدار شهر همدان اشاره کردند.

محور گفت‌وگوی این نشست در خصوص پسا ثبت جهانی هگمتانه بود که با توجه به اتمام ثبت جهانی چه کارها و اقداماتی باید انجام شود تا بتوانیم از داشته ها محافظت کنیم و از سوی دیگر نیاز به نقشه راه که در حوزه معماری به چه سمت و سویی باید حرکت کنیم و نیز چگونه اصالت بافت تاریخی را حفظ کنیم.

مسئول ثبت جهانی آثار تاریخی در خصوص حفظ اصالت محوطه تاریخی هگمتانه گفت: با توجه به اینکه محوطه تاریخی 100 هکتاری هگمتانه دارای اصالت است علاوه بر حفظ اصالت آن باید به توسعه شهری نیز توجه داشته باشیم.

طالبیان پیشنهادهایی در خصوص مرمت و حفاظت بافت تاریخی ارائه کردند که مهمترین آنها احیای قنوات و چشمه ها بود که با این امر مشکلات کم آبی برطرف خواهد شد.

احیای موزه هگمتانه و شش خیابان اصلی و احیای کاروانسراها برای مراسم‌های مذهبی نیز از دیگر پیشنهاد محمدحسن طالبیان، عضو هیأت ثبت جهانی پرونده هگمتانه در یونسکو بود.

او با قدردانی از تمام باستان‌شناسان ایرانی و خارجی که در کاوش‌های تپه هگمتانه نقش داشتند، از جمله صراف، آذرنوش، هژبری و ملک‌زاده و همچنین مهیار که در آزادسازی حریم تپه هگمتانه تلاش کرد، فرایند ثبت این پرونده را در شش سال گذشته و از زمانی که هگمتانه به فهرست میراث در انتظار یونسکو راه یافت، تشریح کرد و گفت: موضوعی که همیشه دنبال می‌کردیم حفاظت است. وفاق ملی و مشارکت مردم برای ما خیلی مهم است. بسیاری از این پرونده‌ها در این راستا موفق بودند و باید از این منظر به مردم همدان تبریک گفت. اگرچه سال‌هاست که به همدان و بافت تاریخی آن جفا کرده‌ایم و اتفاقات خیلی بدی افتاده است. اکنون تمام بافت تاریخی شهر همدان در حریم پرونده یونسکو ثبت شده است و همه ما وظیفه داریم برای کل محدوده بافت همدان برنامه حفاظت داشته باشیم.

طالبیان با اشاره به اینکه مرکز تاریخی همدان در حریم پرونده هگمتانه ثبت شده است، درباره الحاق آن به این پرونده در آینده، اظهار کرد: با وجود همه مشکلات و جفاهایی که در شهر همدان شده است اما می‌توان این بخش را اصلاح و تکمیل کرد و در قالب یک پرونده جدید و یا به عنوان بخش الحاقی به پرونده هگمتانه مطرح کرد.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود در استان و ثبت جهانی هگمتانه فرودگاه همدان باید بین‌المللی شده و به مقاصد مختلف پرواز داشته باشد.

نماینده مردم همدان و فامنین افزود: با توجه به جهانی شدن هگمتانه پرواز هواپیما از همدان به نقاط مختلف و بالعکس یک نیاز جدی است.

او از رسانه‌ها خواست به عنوان یار سوم دولت و مجلس یاریگر مسئولان باشند و در ادامه تصریح کرد: همه مسئولان در راستای بین‌المللی شدن فرودگاه پشتیبان هستند.

حمیدرضا حاجی بابایی با بیان اینکه توسعه تاریخی و ریشه محکمی که این مردم دارند که باید قدر آن را بدانیم گفت: مردم همدان ریشه تمدنی، تاریخی، فرهنگی و اسلامی دارند.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: طرح‌های خوبی با کمک استاندار همدان و مدیران اجرایی در دست اجرا ست و همه مسئولان برای اجرای این طرح‌ها وارد میدان شده و کمک کردند.

حاجی بابایی افزود: میدان کار فراهم شده است از جمله تلاش برای تکمیل راه‌آهن به زنجان، تکمیل راه ها و اتوبان فراهم است و بزودی عملیات ساخت بیمارستان یک هزار تختخوابی با حضور وزیر جدید بهداشت آغاز می‌شود.

مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی نیز در این نشست تخصصی گفت: اعتبار بخشی به آثار تاریخی یکی از مهمترین دستاوردهای ثبت جهانی بوده و این در حالی است که شناخت جامعه جهانی و معرفی اثر در سطح بین‌الملل یکی دیگر از دستاوردهای ثبت‌ جهانی یک اثر تاریخی است.

علیرضا ایزدی ادامه داد: ثبت جهانی هگمتانه را به‌عنوان بیست‌وهشتمین اثر ایران تبریک می‌گویم این کار بزرگ و این موفقیت جهانی حاصل کار جمعی و گروهی بود. ثبت جهانی آثار در ابعاد داخلی و خارجی دارای اهمیت است به این صورت که آثاری به ثبت جهانی می‌رسد که دارای ارزش‌های تبیین در ساحت‌های جهانی است و رویکرد ثبت جهانی رویکرد احراز و پذیرفتن شرایط هر کشور است.

او ادامه داد: نقش اصلی تشکیل کنوانسیون حمایت از کشورهایی است که از آثار برجسته‌ای برخوردار هستند و کشورها بنابه دلایلی امکان و مسئولیت نگهداری و صیانت از آثار را نداشتند از این رو کنوانسیون قصد دارد از اثر و کشور صاحب اثر حمایت کند.

مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی تصریح کرد: امروز ثبت جهانی مهمترین مؤلفه گفت‌وگو بین کشورها را می‌تواند فراهم کند. نقش اقتصادی ثبت جهانی هر اثر و درآمدزایی آن، حفاظت و صیانت از آثار تاریخی، جذب گردشگر به مقصد اثر تاریخی،‌ معرفی بین‌المللی آن، توانمندسازی جوامع محلی  و ... از مهمترین نتایج و کارکردهای ثبت جهانی یک اثر تاریخی است.

ایزدی اضافه کرد: ثبت جهانی تازه آغاز کار است و در 2حوزه صیانت و حفاظت و حوزه معرفی هر اثر باید فعالیت جدی داشت. البته در حوزه حفاظت و صیانت از هر اثر تاریخی باید بدانیم تنها وظیفه وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیست بلکه دستگاه‌های مختلف باید در این باره کمک کنند که در همبن رابطه پلان مدیریت سایت‌های تاریخی در حال تدوین است.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا هدف از برگزاری این رویداد را ورود صندوق احیا به نقش آثار ثبت شده جهانی در زندگی جامعه محلی عنوان کرد. میراث فرهنگی ثروت واقعی ایران است و می‌تواند در کیفیت زندگی جوامع محلی نقش مؤثری ایفا کند و رونق اقتصادی به ارمغان آورد.

شهاب طلایی گفت: ۲۸ اثر ثبت جهانی ایران اسلامی می‌تواند با توجه و برنامه‌ریزی هدفمند و توام با شناخت در اقتصاد کشور نقش‌آفرین باشند. صندوق توسعه و احیا در چشم‌انداز خود با خلق منابع و ایده‌های جدید به دنبال تقویت اقتصاد میراث است.

او ابراز امیدواری کرد: در دولت چهاردهم اقتصاد میراث جدی گرفته شود و این وزارتخانه بتواند نقش واقعی خود را در جامعه ایفا کند.

مدیرعامل صندوق توسعه و احیا در ادامه همدان و آثار تاریخ‌اش را برای این مجموعه مهم توصیف کرد و افزود: بزودی آثار تاریخی جدیدی پس از مرمت و احیا به مردم این دیار فرهنگ و تمدن تقدیم خواهد شد.

 در پایان فعالان حوزه گردشگری و مدعوین دغدغه ها و سوالات خود را در زمینه ثبت جهانی هگمتانه و مسائل پیرامون آن مطرح کردند.

انتهای پیام/

کد خبر 1403060700435
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha